Golf Clubs

Niitvälja Golf Club

  • Author: Mai Šein, Jaan Tiidemann
  • Location: Niitvälja, Estonia
  • Project Year: 1998, expansion in 2015

The landscape architecture of the golf courses as well as the design of the golf clubs can be seen as high art and they turned into creative sources for the design of the Club House.
Read more

The design of the Club House expresses the secrets of this beautiful game: the technique of the stroke, the design of the equipment as well as the feeling of taking off - as the golf in Estonia was only at the beginning of the rise in popularity.

The facade of the building is facing north and resembles the trajectory of a golf ball’s flight. The volumetric shape consists of two parts: the one resembling the profile of a 5-iron golf club and a body of earth which creates an optical extension of the building. This triangular composition at the back of the building symbolises the landing of a piece of grass that was lifted by a perfect swing.

The Hall of the Club House is designed to stand a little bit higher from the volume of the building and is inspired by the shape of the club used for the opening stroke – the driver. The ceiling of the Hall is dotted with little lamps signifying the end of the game at the green and golf balls in the hole.

The location plan of the whole building together with terraces is a big putter – the shape of club for the final stroke.

Close

Primera Golf Tbilisi

  • Author: Mai Šein
  • Location: Tbilisi, Georgia
  • Project Year: 2015, architectural draft plan

Conceptual architectural solution (draft plan) for a modern, attractive and user friendly Clubhouse. Situated on a hilltop, the planned Golf Club will be visible for kilometres and will serve as a landmark with its notable shape. Read more

IDEA

The architectural design idea of the Clubhouse is a cloud on top of the mountain. This particular mountain is visible from far on the highway from Tbilisi together with a neighbouring peak hosting a cloister. The tower of the cloister on the neighbouring mountain is a dominant vertical form. Therefore, the Clubhouse has a more free and airy shape. This is emphasised by gently wavy shape of the Clubhouse’s roof. The Club’s Main Hall is planned as a two-story high room with a shape inspired by of the golf club used for opening the game - the driver.

LOCATION PLAN

The complexity of the building’s functional scheme comes from its location on top of the hill on an oval-shaped plateau with limited space. The area is accessed via a road from the end of the oval plateau which connects it to the main road. The Clubhouse is circled by a road and open-air parking. This also provides access for the players to the range, the first tee and the last tee, which all a located in different directions from the Club House. To increase security for children the plan provides for a possibility to construct a bridge over the road. The bridge would start from the childcare room on the 1st floor and lead to the range where children’s classes will take place.

The two-story high Main Hall is situated at the end of the Clubhouse towards the access road. This gives the arriving visitors the first look of the most imposing part of the Clubhouse - the two-story high Main Hall with its shape inspired by the golf club used for opening the game, the driver.

Planning solution (pdf)

Views (pdf)

Close